Forum Cybercafe Diskless & Game Server

Saturday, April 12, 2014

Guna lusca cache rev untuk kelajuan internet

Owner cc yang guna broadband tak kira apa telco pun bolehlah hubungi saya untuk menyelesaikan masalah internet ditempat anda insyaallah...test yang dilakukan menggunakan broadband telco celcom telah berjaya
Sekarang anda sudah punya vaksin kepada penyakit line tenet slow..
Pada kawan-kawan yang punya internet kelajuan siput sila beri perhati rev lusca cache utk kelajuan surfing, facebook dan youtube...telah berjaya kami setup di Os Windows, kelajuan cukup mengembirakan, berminat boleh test drive dilokasi yang berhampiran...cuba dulu baru beli ok bos..
untuk test drive sila nyatakan lokasi anda..penjumpaan boleh di atur..

bagi cc yang guna broadband juga boleh digunakan .. mai try dulu .. baru hangpa tau..

ok guys...call me if u need the speed...<<

Wednesday, April 9, 2014

Windows 7 32bit game server OS with built-in Ccdisk 1.9 and Avast antivirus

Like it said...

simple ..image ghost ini kami buat khas untuk mereka yang berminat untuk membina game server menggunakan ccdisk..Os ini kami telah packing menggunakan spat 6.0.9 agar anda dapat clonekan kemana2 board yang anda ingin jadikan sebagai server...

step clonenye mudah saja...anda hanya perlukan pendrive 8gb yang di isikan dengan hiren boot usb...copy image ini kedalam pendrive tersebut dan ghostkan ke pc yg anda ingin jadikan server..apabila selesai proses ghost..anda hanya perlu attach saja hdd game anda..dan configure ccdisk yang telah kami intergratedkn dengan Os ini..

simple dan mudah...

* Server yang menggunakan ram 4gb kebawah sahaja..

* Windows 7 64bit..under progress untuk pc yang guna ram lebih dari 4gb

Harga termasuk pendrive 8gb dan penghantaran RM90.00

berminat?..call 0195124240...





Saturday, March 22, 2014

test guna server vpn sendiri...celcom 1 hari kouta 500mb berjaya diunlimitedkan


so anda berminat untuk menjadi HOST vpn?

Telco yang melepasi ujian unlimited

celcom berjaya
clixter berjaya
umobile gagal
tunetalk gagal
maxis belum diuji
digi belum diuji

berminat?

Thursday, March 13, 2014

owner server vpn sendiri...

Disini saya nak offer servis lain dari yang lain, kebiasaanya ramai offer servis vpn, kira jual VPN account sahaja, kami disini ingin offer development dan servis untuk business VPN tu sendiri, kira anda adalah owner kepada VPN System tersebut ....Berminat?...hubungi kami segera....

Sunday, March 2, 2014

Perbezaan antara i3, i5 dan i7



Intel Core i3Core i5 dan Core i7 telah berada di dalam dunia IT beberapa tahun yang lalu. Walaubagaimanapun saya dapati ramai yang masih tidak mengenali antara satu sama lain processor-processor ini. Jika kita lihat dari segi pandangan kasar, sudah semestinya semakin tinggi versi atau generation maka semakin tinggilah dia punya power.

Di sini saya bukan nak cerita siapa hebat siapa menang tetapi saya ingin menceritakan perbezaan ketiga-tiga jenis processor ini. Ramai orang yang beranggapan i3 mempunyai 3 core dan i5 mempunyai 5 core dan begitulah i7 mempunyai 7 core. Sebenarnya semua itu adalah tidak benar sama sekali.

Perbezaan antara i3, i5, dan i7 secara lebih terperinci   Ok apa yang dapat kita buat perbezaan di antara ketiga-tiga processor ini adalah dengan melihat berapa banyak CoreClockspeed (in GHz), saiz Cache dan technology yang terkini seperti Turbo Boost dan HyperThreading.

Selain itu kita boleh lihat dari segi star yang akan saya tunjukkan di bawah ini.

Jadi seperti yang anda lihat gambar di atas apa yang saya dapat simpulkan:-

i3 = 3 star
i5 = 4 star
i7 = 5 star

So berapa star untuk celeron dan pentium?

Celeron = 1 star
Pentium = 2 star

Jadi anda sudah lihat dari sege kategori dari STAR yang diberikan. Sekarang ini kita akan lihat Berapa banyak Core untuk ketiga-tiga jenis processor ini.

Apa dia CORE?

Ok core nie ianya ibarat otak semakin banyak otak makin semakin banyak kerya yang boleh dilakukan dalam satu-satu masa. Begitulah sebaliknya.

i3 adalah yang paling sedikit mempunyai core dari kelasnya yang tersendiri. Bagi i3 keseluruhan hanya ada 2 core sahaja ianya juga boleh dikatakan dual-cores. i5 pula mempunyai Quad-Core iaitu 4 Core kecuali i5-661 yang mempunyai hanya dual-core dan mempunyai clock speed yang sama seperti i3-560 iaitu 3.33 GHz. 

Jenis Processor dan Core
i3 = 2 Core
i5 = 4 Core kecuali i5-661 (2 Core)
i7 = 4/6 Core

Apa yang menyebabkan anda perlu beli i5-661 berbanding i3-560? Walaupun jumlah Core dan Clockspeed ianya sama? Jawapannya i5-661 mempunyai technology Turbo Boost.

Apa dia Technology Turbo Boost?


Teknologi ini adalah dengan menaikkan ClockSpeed dengan dinamik apabila diperlukan. Ianya akan menaik mengikut jumlah Core yang tengah aktif semasa itu sahaja. So jika 1 core je yang bergerak maka clockspeed akan naik pada 1 core je dan ianya akan menjimatkan tenaga dan suhu processor.

Contohnya kita boleh lihat pada processor i5-661 yang saya cakap sebentar tadi. Ianya mampu mencapai ClockSpeed sehingga maksimum 3.6 GHz so disebabkan itulah saya cakap maka lebih berbaloi anda beli i5-661 berbanding i3-560 dengan jumlah harga yang tidak begitu ketara.

Selain itu Turbo Boost ini juga boleh dikatakan dalam bahasa simple adalah OverClocking (OC) yang sering para-para gamers lakukan sekarang ini. Untuk lakukan OC memerlukan kepakaran dan pengetahuan yang tinggi supaya proccesoor anda tidak melebihi had yang sepatutnya. Jadi sedikit sebanyak teknologi Turbo Boost membantu anda untuk OC dengan cara yang lebih efisyen dan mudah.

Apa itu Cache di dalam Processor?


Cache nie dalam bahasa mudah anda boleh anggap fungsinya seperti RAM tetapi lebih laju kerana ianya dicipta di dalam CPU itu sendiri. Ok tugasnya adalah untuk menyimpan data sementara. Tanpa Cache CPU akan membaca dari hard disk anda, dimana akan mengambil masa yang agak lama.

Secara basicnya RAM mempercepatkan hubungan dengan Hard Disk dan Cache akan mempercepatkan hubungan dengan RAM.

Jenis processor dan Cache

i3 = 3 MB
i5 = 6 MB kecuali i5-661 (4MB)
i7 = 8/12 MB

Jadi kesimpulannya semakin besar sesuatu Cache maka semakin banyak data yang boleh diakses semakin cepat.

Apa itu Hyper-Threading?
 
 
 
Kita mula bercerita tentang multitasking iaitu sesuatu kerja yang banyak boleh dilakukan di dalam satu-satu masa. Contohnya kita tengah menggunakan Word dan di samping itu kita juga membuka Player untuk mendegar lagu. Maka itu adalah dipanggil Multiple Thread.

Seperti yang telah ceritakan serba sedikit di atas 1 Core = 1 kerja , 2 Core = 2 kerja dan begitulah seterusnya. Dengan adanya technology ini seperti i3 yang mempunyai 2 core tetapi mampu bergerak secara efisyen apabila anda melakukan lebih dari 2 kerja seperti 4 kerja boleh dilakukan serentak. Sama seperti i5 yang mempunyai Quad Qore tidak mempunyai technology Hyper Threading ini. 

Jadi seperti i7 yang mempunyai Quad Qore yang memiliki Hyper Threading Technology maka ianya mampu untuk melakukan 8 kerja secara serentak. Ditambah pula dengan Cache 8MB dan Technology Turbo Boost iainya seperti satu ramuan yang amat menyelerakan haha.

Jadi di sini jika anda ingin membeli processor atau pc/laptop hanya ingin melakukan kerja-kerja menulis document, online banking, mendengar lagu dan membaca maka i3 sudah memadai untuk anda.

Apa itu Generation di dalam Intel Processor?

Generation adalah penambahbaikan kira dalam bahasa pasar iaitu UPDATE. Apa yang dikemaskini?

Contoh waktu mulanya kenal i3, i5 dan i7 iaitu zaman Sandy Bridge kemudian 3rd generation iaitu Ivy Bridge iaitu copy dari Sandy Bridge cuma yg membezakan dari segi penaiktaraf nya sahaja. Kini yang terbaru 4th Generation (Haswell) iaitu copy dari Ivy Bridge dan ditambah Security yang lebih hebat dengan technology vPro.

Untuk Ivy Bridge (3rd Gengeration) processor nya adalah mengunnakan power yang sedikit maka haba yang dihasilkan akan menjadi sedikit dan dibina sekali dengan graphic chip yang lebih power. Dalam bahasa mudah 3rd Generation perfomance nya telah dinaik taraf sebanyak 10-15%.

Untuk mengulas lebih lanjut tentang Generation di dalam artikel ini adalah sangat banyak. Jadi saya tinggalkan dengan sebuah video dari Intel sendiri agar anda tahu perbezaan 2nd and 3rd Generation. Selamat Menonton.
 
 
 



Akhir kata dari saya PILIHAN DI TANGAN ANDA.

Sekian terima kasih.

Monday, February 24, 2014

Wang..

Mungkin kita x pernah terfikir dan terlintas nak ambil tau, Apa itu Wang @ Duit ? sebab kita lahir je dah tau, kertas yang tertulis "Wang ini sah diperlakukan dengan nilai" adalah wang. tapi, bagaimana sehelai kertas yang asalnya kosong boleh menjadi wang ? Hmm.. mungkin sbb ada tanda tangan Gebenor dan wang tu dicetak oleh Bank Negara ( Bank Pusat ). Mungkin takde masalah kot Bank Negara (Bank Pusat) Cetak Kertas jadi wang. Sekilas pandang, Pegi ke KFC bawak Rm10 boleh dapat ayam goreng 2 ketul. Wang kertas ini Takde masalah ape2 pun.... so, ape nak dikesahkan dengan wang kertas ????

Tapi, penah x kita bertanya, kenapa dalam dunia yang serba moden ini, masih ada negara-negara yang miskin, contoh, Somalia, Sudan negara-negara benua Afrika. Kenapa masih ada orang yang mati kebuluran terutamanya kanak-kanak di Somalia. kenapa perlu orang Indonesia, Myanmar, Bangladesh, India bersusah payah datang ke Malaysia untuk cari wang ? Kat Negara dorg x de wang ke ? Jelas, Ada sesuatu yang tidak kena....... Dan perkara itu adalah sistem wang kertas




Bagaimana sistem wang kertas ini membawa masalah ????????????????????

Contoh yang sangat mudah

Ramai orang mengenali apa itu IMF dan World Bank bukan ? Jadi, apa masalah dengan 2 organisasi dunia ni.. Disebabkan kita telah menerima sistem wang kertas yang mana dikawal oleh 2 organisasi ini, dengan sebab itulah perkara yang diatas berlaku.. Bagaimana ????

Contoh, Jika sesebuah negara sangat memerlukan wang untuk pembanggunan katakan negara Antartika.
IMF: yes, no problem mate, saya boleh bagi kamu pinjam wang, nanti bayar la balik, tapi, kena bayar faedah juga
Antartika: hmm... ok...
IMF: Berapa kamu nak ?
Antartika: 100 juta USD bole ?
IMF: boleh aje, nak pinjam lebih lagi pun boleh.....

Nanti sekejap ????? macam mana IMF boleh begitu banyak wang ??? mana dia dapat wang tersebut ??? oooo... ye x ye... IMF ada mesin pencetak wang... cume perlu, kertas kosong, dakwat dan boleh la cetak sesuka hati bapak mereka bukan ?????

Eh, nanti sekejap sekali lagi... kalaulah IMF cetak 100 juta USD untuk beri pinjaman kepada Antartika, dan Antartika perlu bayar balik 100 juta USD + faedah (katakan 50 juta USD), kat mana pulak Antartika nak cari 50 Juta USD untuk bayar faedah yang dikenakan ??? yang boleh cetak wang cuma IMF..

Inilah jerat paling halus yang ada didalam ekonomi dunia.. jawapanya, Antartika perlu membayar faedah dengan memberi kepada IMF dengan hasil Bumi yang ada pada Antartika, mungkin emas, perak, timah, minyak, getah...

Bukan saja IMF membina kekayaan mencetak wang atas angin malah mencuri hasil bumi negara lain secara halus

Bayangkan, Jika IMF meminta kepada Antartika untuk membayar semula pinjaman pada esok hari selepas sahaja Antartika membuat pinjaman, bukan saja Antartika hilang 100 juta USD malah masih berhutang nilai faedah, 50 juta USD.

Jika dulu perlukan kertas, dakwat dan mesen mencetak, tetepi, sekarang ni lebih hebat lagi.. cume, on komputer, log in, press key "1" dan "0" 9 kali dan press "enter" nah.. ini lah wang.. wang yang tidak boleh dipegang cuma bole dilihat nilainya pada skrin komputer saje..

Perkara yang kita tidak perasan adalah:
Tujuan perang dunia 2 dan perunduran mereka adalah untuk memperkenalkan sistem wang kertas.

Saturday, February 22, 2014

Sketsa Hari Ini...tu baru bini programer..belum bini technician lagi tu..

NASIB BINI PROGRAMER


Seorang isteri mengadu mengenai hubungan dia dan si suami, seorang PROGRAMMER setiap hari.

Suami : (Setelah balik lewat dari pejabat) "Selamat malam sayang, sekarang saya logged in."

Isteri : Abang ada beli tak barang yang saya pesan tadi?

Suami : Bad command or filename.

Isteri : Tapi kan ke saya dah call abang pagi tadi kat pejabat suruh abang beli!

Suami : Errorneous syntax. Abort?

Isteri : Ish. Abang nih, takkan itu pon tak ingat? Hahaa..... Abang kata tadi dalam telefon nak beli tv? Mana dia?

Suami : Variable not found...

Isteri : Abang nih memang tak bole harap la. Bak kad kredit abang. Biar saya pergi belikan dan shopping barang dapur sekali.

Suami : Sharing Violation. Access denied...

Isteri : Abang ni tak sayang saya ke? abang lebih sayang komputer abang tu dari saya. Saya tak tahan la kalau macam ni selalu.

Suami : Too many parameters...

Isteri : Saya menyesal pilih abang sebagai suami saya. Harapkan muka je hensem.

Suami : Data type mismatch.

Isteri : Abang nih memang betul-betul tak berguna la.

Suami : It's by Default.

Isteri : Macamana pula dengan gaji abang?

Suami : File in use ... Try later.

Isteri : Kalau begitu, apa peranan saya disisi abang sebagai seorang isteri?

Suami : Unknown Virus.


HAHAHAHAHAHAHA....